Meal Time

W dotychczasowych czasach bez chemii rozwiązania stają się coraz bardziej powszechne, nawet w związku z niektórymi problemami trawiennymi. Kluczowy składnik, zamieszczony w meal time – aktywny papai to enzym papaina, substancja rozkładająca białka. Innym cennym enzymem papai są pektazy rozkładające pektyny.

Trawienie to proces przekształcania składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów) za pośrednictwem rozmaitych enzymów na mniejsze cząstki, które mogą być wchłonięte i przyswojone przez organizm. Jeśli nie spożywamy posiłków w prawidłowym czasie, składzie i ilości, pogarsza się skuteczność procesów trawienia. Składniki odżywcze podlegają procesom fermentacji , a dodatkowo gnicia, w trakcie których wytwarzane są szkodliwe suplementy uboczne. Jednak mniej skuteczny proces trawienia wcale nie musi być oznaką choroby. Na pracę układu trawiennego mogą również wpływać niektóre lekarstwa, zmiana rodzaju życia, predyspozycje fizjologiczne, stres oraz starzenie się człowieka.

Trawienie jest regulowane poprzez enzymy, dlatego także suplementacja naturalnych enzymów może wspomóc ten proces. Bardzo istotnym enzymem owocu i liści tropikalnej papai jest papaina, która przypomina ludzki enzym rozkładający białka – pepsynę. Jej nadrzędnym zadaniem jest wstępne rozłożenie białek (dzięki tej właściwości papaina jest szeroko upowszechniona w przemyśle przetwórczym oraz mięsnym). Papaina, rozkładając białka do postaci aminokwasów, zmniejsza procesy gnilne niestrawionych białek.

Leave Your Comment